Kotlety schabowe i mielone są chyba najpopularniejszym daniem obiadowym na naszych stołach. Nie trzeba ich robić zawsze w taki sam sposób. W przypadku mielonych można dodać do środka ser żółty i podsmażoną paprykę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy położyć na plastrze sera kawałki papryki, zawinąć w roladki i przykryć mięsem, zlepiając boki. Następnie smażymy kotlety na złoty kolor. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Kotlety mielone z boczkiem to idealny przepis dla miłośników wyrazistych dań obiadowych. Boczek sprawi, że mielone będą soczyste, a dodatek cebuli i czosnku doda im ostrego smaku. Danie znakomicie smakuje w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz buraczków.
To kolejny przepis na mielone z dodatkami – tym razem w postaci warzyw. Do przygotowania potrawy potrzebne będą dowolne mięso mielone oraz warzywa – marchewka, kapusta włoska, cebulka, natka pietruszki. Aby kotlety mielone zachowały odpowiednią konsystencję, należy pokroić składniki w drobną kostkę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Kotlety mielone z piekarnika niczym nie ustępują tym smażonym. Przygotowuje się je jak tradycyjne mielone, ale zamiast smażyć na tłuszczu, wystarczy tylko piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Aby skórka ładnie się zarumieniła, można pod koniec pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć górne grzanie. Smak dania wzbogaci aksamitny Sos grzybowy WINIARY.
Wypróbuj także przepis na kotlety mielone z ryżem i marchewką.
Po ugotowaniu rosołu często zastanawiamy się co zrobić z mięsem z zupy? Nic prostszego! Wystarczy je zmielić wraz z cebulką i uformować kotlety mielone. Należy pamiętać, że gotowane mięso jest delikatne w smaku i trzeba je mocno przyprawić. Aby wzbogacić smak mielonych i nadać jeszcze więcej soczystego smaku, warto po usmażeniu położyć na kotlety odrobinę masła, przykryć patelnię przykrywką i poczekać aż wsiąknie w mięso. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Kotlety mielone z indyka to nowa odsłona tradycyjnej potrawy przygotowywanej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Udziec z indyka bardzo dobrze sprawdza się w kotletach, o ile jest dobrze zmielony, należy więc poświęcić więcej czasu na jego wyrabianie. Drób jest delikatniejszy w smaku niż wieprzowina czy wołowina, dlatego warto dodać do niego trochę warzyw: cebulę, marchew, paprykę czy groszek. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
Jajko ugotowane na twardo sprawdza się w wielu daniach obiadowych. Przepis na mielone z jajkiem jest niezwykle prosty. Należy przygotować mieloną wieprzowinę lub wołowinę, pokrojone ugotowane jajka, surowe jajko i chwilę wyrabiać. Aby kotlety mielone nabrały aromatu można dodać Przyprawę Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY. Na koniec wystarczy obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć i gotowe! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ